fertiliteit
Wanneer zwanger worden niet zo vlot loopt als gehoopt, ondersteunen we je graag op een persoonlijke manier. Je kan bij ons in de praktijk terecht voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek alsook de nodige behandelingen.
Het is onze missie om zoveel mogelijke onderzoeken binnenshuis aan te bieden zodat jullie zich in deze intense en kwetsbare periode ondersteunt en gezien voelen als persoon en niet als nummer.
Bij wie kan je terecht in kader van fertiliteit?
- gynaecologen (kinderwens): dr. Opdecam, dr. D’Hoore, dr. Verbeken
- fertiliteitsarts: dr. Opdecam
- vroedvrouw: Catherine
- verpleegkundige: Nathalie
- klinisch psychologen: Sara, Silke en Fien
- psychiater: dr. Roelens
- osteopaat: Hanne
- vruchtbaarheidscoaches: Rebecca en Bénédicte
- acupuncturist: Emmy
- coördinatie: Adeline
De eerste stap is een afspraak inplannen bij fertiliteitsarts dr. Opdecam.
Tijdens de kennismaking zal er een uitgebreide echografie en bloedafname gedaan worden en samen met jou/ jullie de volgende stappen binnen het oriënterend fertiliteitsonderzoek besproken worden
Na de kennismaking met dr. Opdecam kan er overgegaan worden tot een oriënterend fertiliteitsonderzoek. Deze bestaan uit:
- uitgebreide echografie en bloedonderzoek (bij mom+)
- sperma analyse (in UZ Gent)
- eileideronderzoek: HyFoSy (bij mom+)
- hysteroscopie
Na de onderzoeksfase wordt opnieuw een besprekingsraadpleging gepland met dr. Lynn Opdecam.
Tijdens deze consultatie worden de specifieke bevindingen uitgelegd en wordt in functie hiervan een behandeling op maat voorgesteld.
In functie van jullie comfort gaat het overgrote deel van je traject bij mom+ door.
De behandelingen zelf gebeuren in samenwerking met het fertiliteitscentrum van het UZGent.
Met meer dan 20 jaar expertise staan ze mee aan de top op het vlak van IVF- en ICSI-behandelingen. Daarnaast spelen ze een voortrekkersrol in het onderzoek naar nieuwe behandelingstechnieken zoals eicelactivatie en pre- implantatie genetische diagnostiek.
Binnen mom+ is iedere zorgverlener (arts en paramedici) gespecialiseerd in en gepassioneerd door perinatologie.
Afhankelijk van de vraag en nood van de patiënt kan er binnen mom+ paramedische ondersteuning geboden worden ter ondersteuning van een kinderwens en fertiliteitstraject. Met toelating van de patiënt werken de artsen en paramedici intern nauw samen om je de beste, kwalitatieve zorg te bieden.
Weet je niet goed bij wie je terecht kan? Stuur gerust een mailtje naar Adeline via hello@momplus.be. Tijdens een persoonlijk gesprek wordt er samen gekeken naar wie je kan bijstaan bij je hulpvraag.
Ovulatie inductie
Om follikelgroei te stimuleren en de eisprong exact te kunnen bepalen geven we een hormonale behandeling met tabletten of inspuitingen. Wanneer een behandeling gestart wordt, moet dit nauwkeurig opgevolgd worden via echografische follikelmeting en hormoonbepaling in het bloed. Deze follow up gebeurt bij ons op de praktijk.
Kunstmatige inseminatie
Dit is een eenvoudige en pijnloze procedure waarbij sperma van de partner (of een donor) via een speciale katheter in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht. Het sperma wordt vooraf wel behandeld in het labo om de beste, meest beweeglijke zaadcellen te selecteren.
IVF/ ICSI
IVF staat voor in-vitrofertilisatie. Fertilisatie betekent bevruchting, in vitro betekent buiten het lichaam: eicellen en zaadcellen worden dus in het laboratorium bij elkaar gebracht.
Hiervoor bestaan twee technieken: De klassieke IVF en de intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)
Bij de klassieke IVF worden zaadcellen en eicellen samengebracht in een omgeving die de natuurlijke omstandigheden van de baarmoeder nabootst. Bij ICSI wordt elke eicel geïnjecteerd met één zaadcel, wat de kans op een goede bevruchting en het ontstaan van een embryo groter maakt.
Invriezen van eicellen en zaadcellen
Om eicellen en zaadcellen (gameten) lang te kunnen bewaren, kan je ze laten invriezen (cryopreservatie). Dat kan nuttig zijn bij medisch begeleide voortplanting of bij medische problemen. Zo kunnen zaadcellen en eicellen ook worden ingevroren van patiënten die een chemo- of radiotherapie moeten ondergaan in geval van kanker.
Een fertiliteitstraject ondergaan is een intense periode die vaak gepaard gaat met vallen en opstaan. Ze vergt veel inspanningen op zowel fysiek als mentaal vlak en het brengt vaak heel wat onzekerheden en stress met zich mee. Het is daarom meer dan normaal dat je tijdens deze periode de nood kan ervaren aan extra emotionele ondersteuning.
Onze klinische psychologen staan dan ook klaar om je hierbij te begeleiden.
We adviseren graag om preventief al eens langs te gaan bij hen bij de opstart van je traject.