fertiliteit

Wanneer zwanger worden niet zo vlot loopt als gehoopt, ondersteunen we je graag op een persoonlijke manier. Je kan bij ons in de praktijk terecht voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek alsook de nodige behandelingen.

Het is onze missie om zoveel mogelijke onderzoeken binnenshuis aan te bieden zodat jullie zich in deze intense en kwetsbare periode ondersteunt en gezien voelen als persoon en niet als nummer. 

Wat zijn de stappen in kader van fertiliteitsonderzoek?

Afspraak inplannen bij dr. Lynn Opdecam voor:

Na de onderzoeksfase wordt een besprekingsraadpleging gepland met dr. Lynn Opdecam.

Tijdens deze consultatie worden de specifieke bevindingen uitgelegd en wordt in functie hiervan een behandeling op maat voorgesteld.

Samenwerking met het fertiliteitscentrum van UZ Gent 

Met meer dan 20 jaar expertise staan ze mee aan de top op het vlak van IVF- en ICSI-behandelingen. Daarnaast spelen ze een voortrekkersrol in het onderzoek naar nieuwe behandelingstechnieken zoals eicelactivatie en pre- implantatie genetische diagnostiek.

Samenwerking met paramedici

Afhankelijk van de vraag en nood van de patiënt kan er binnen mom+ paramedische ondersteuning geboden worden ter ondersteuning van een kinderwens. Met toelating van de patiënt werken de artsen en paramedici intern nauw samen om je de beste, kwalitatieve zorg te bieden.

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er mogelijk?

Ovulatie Inductie

Om follikelgroei te stimuleren en de eisprong exact te kunnen bepalen geven we een hormonale behandeling met tabletten of inspuitingen. Wanneer een behandeling gestart wordt, moet dit nauwkeurig opgevolgd worden via echografische follikelmeting en hormoonbepaling in het bloed. Deze follow up gebeurt bij ons op de praktijk.

Kunstmatige inseminatie

Dit is een eenvoudige en pijnloze procedure waarbij sperma van de partner (of een donor) via een speciale katheter in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht. Het sperma wordt vooraf wel behandeld in het labo om de beste, meest beweeglijke zaadcellen te selecteren.

IVF/ ICSI

IVF staat voor in-vitrofertilisatie. Fertilisatie betekent bevruchting, in vitro betekent buiten het lichaam: eicellen en zaadcellen worden dus in het laboratorium bij elkaar gebracht.

Hiervoor bestaan twee technieken: De klassieke IVF en de intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Bij de klassieke IVF worden zaadcellen en eicellen samengebracht in een omgeving die de natuurlijke omstandigheden van de baarmoeder nabootst. Bij ICSI wordt elke eicel geïnjecteerd met één zaadcel, wat de kans op een goede bevruchting en het ontstaan van een embryo groter maakt.

Invriezen van eicellen en zaadcellen

Om eicellen en zaadcellen (gameten) lang te kunnen bewaren, kan je ze laten invriezen (cryopreservatie). Dat kan nuttig zijn bij medisch begeleide voortplanting of bij medische problemen. Zo kunnen zaadcellen en eicellen ook worden ingevroren van patiënten die een chemo- of radiotherapie moeten ondergaan in geval van kanker.

De behandelingsfase kan een zware periode zijn, met vallen en opstaan. Ze vergt veel inspanningen en brengt vaak heel wat onzekerheid en stress mee. Wanneer het voor een paar in behandeling emotioneel erg moeilijk wordt, kan psychologische ondersteuning nodig zijn. Professionele begeleiding door een psycholoog is daarom ook mogelijk op onze praktijk.