4-delige prenatale groepsles: arbeid, bevalling en kraamtijd (oktober)

17/10/2022
19:30 -
 21:00

 240,00

5 op voorraad

Over de workshop

Belangrijk: per les betaal je (per 2) 60 euro waarvan je een gedeeltelijke terugbetaling ontvangt van je mutualiteit. Je krijgt iedere sessie een vroedvrouwgetuigschrift om aan hen in te dienen.

 

In deze 4-delige inforeeks gaan we samen op zoek naar antwoorden op vragen rond arbeid, bevalling en kraamtijd. Jij en je eventuele geboortepartner zijn welkom om in de intieme sfeer van een kleine groep, al jullie vragen en ervaringen te delen. De sessies kunnen worden aangepast naar wat de groep verlangt: theoretische info, praktische tips of even landen en tot rust komen bij jezelf…

 

Sessie 1: het natuurlijke verloop (17/10)

Hier nemen we het geboorteproces van begin tot einde onder de loep. Hoe verloopt een arbeid? Wat gebeurt er fysiek met mijn lichaam? Hoe werken mama en baby samen? Welke hormonen gaan aan het werk? Hoe kan mijn geboortepartner ondersteunen? Maar vooral ook: wat kan ik zelf doen om vol vertrouwen dit prachtige avontuur aan te gaan? Je krijgt allerhande tips om nadien aan de slag te gaan met een eventueel geboorteplan.

Sessie 2: wat als het anders loopt? (24/10)

Soms loopt het niet helemaal zoals verwacht. Ook dan is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Zo verlies je  het vertrouwen in jezelf en het geboorteproces niet. In deze sessie gaan we dieper in op bepaalde interventies en wat je zelf kan ondernemen om de natuur een duwtje in de rug te geven. We bespreken allerhande topics zoals bijvoorbeeld: het breken van de vliezen, epidurale, de knip, keizersnede,…

Sessie 3: de geboorte en de eerste momenten samen met je baby (7/11)

En dan uiteraard: le moment suprême, de geboorte van je kindje. Moet je persen? Welke houding neem je aan? Hoe voelt het? Durven meegaan in wat komt… En dan uiteindelijk de eerste ontmoeting. Hoe verloopt jullie eerste kennismaking? Wat met de placenta? Waar hou ik best rekening mee na de geboorte?

Sessie4: de kraamtijd (14/11)

De eerste weken na de geboorte van je kindje is een periode vol nieuwe indrukken en eerste keren, spannend!

Volgende vragen worden nader bekeken:

 • Wat neem ik mee naar de materniteit?
 • Hoe verzorg ik de navelstrengstomp?
 • Sommige kindjes moeten onder de lamp, wat betekent dit?
 • Wegwerp- of herbruikbare luiers?
 • Hoe delen we onze dag in?
 • Feiten en fabeltjes rond opvoeden
 • Veilig slapen
 • Hoe herstelt je lichaam als vrouw na de bevalling?

Elke sessie sluiten we af met een moment van rust. Volgens jullie wensen en behoeften: contact maken met de baby, een visualisatieoefening, oefenen op massage, handige houdingen voor tijdens de arbeid, verbinden. Zo kunnen jullie met een licht gevoel de dag afronden…

Praktisch:

 • Het beste moment om te starten is rond een zwangerschapstermijn vanaf 26 weken.
 • Elke sessie duurt ongeveer 1,5u à 2u. De reeks volg je in zijn geheel daar de sessies op elkaar verder bouwen, 1 aparte sessie volgen kan dus niet.
 • Enkel de sessie rond de kraamtijd kan apart gevolgd worden, stuur ons hier gerust een mailtje voor.
 • Doe losse, comfortabele kledij aan en breng je zwangerschapskussen mee als je dit hebt.
 • Per les betaal je (per 2) 60 euro waarvan je een deeltje terugbetaald krijgt door de mutualiteit (7 à 11 euro). Je krijgt iedere sessie een getuigschrift om aan hen in te dienen.
 • Voel je je niet comfortabel in groep of passen de data niet in je agenda, vraag gerust naar een individuele sessie.

Liefs,

Catherine
vroedvrouw mom+

Locatie

mom+